Conizatia

Conizatia

Definitie

Conizatia este o tehnica chirurgicala ca consta in  excizia unui fragment sub forma de con de la nivelul colului uterin care sa circumscrie zonele anormale de pe suprafata colului.

Scopul este dublu:

Terapeutic – excizia unui fragment anormal de la nivelul colului uterin;

Diagnostic – analiza fragmentelor excizate pentru a preciza natura leziunii de la nivelul colului;

Indicatie

Se indica efectuarea unei conizatii in caz de:

– Biopsie de col cu displazie severa sau carcinom microinvaziv

– Ex. Babes-Papanicolau cu suspiciune de leziune de grad inalt dar la care nu se poate efectua biopsia – conizatie in scop diagnostic

In absenta tratamentului aceste leziuni pot evolua spre un cancer de col.

Cand se efectueaza conizatia ?

Momentul optim este imediat dupa terminarea menstruatiei.

Cum se desfasoara interventia.

Conizatia poate fi efectuata sub anestezie locoregionala (peridurala sau rahianestezie) sau sub anestezie generala. Tipul de anestezie se stabileste in cadrul consultului preanestezic, cea mai frecvent folosita fiind anestezia generala iv de scurta durata.

Internarea este de scurta durata pacienta fiind externata de cele mai multe ori in aceeasi zi. Interventia se face de catre medicul ginecolog si extensia exciziei este in functie de marimea leziunii cervicale. Pentru ca leziunea sa fie in totalitate scoasa marginile conizatiei trebuie sa fie la minim 3 mm de zona anormala, in tesut sanatos si suficient de profunda. Pentru o mai buna vizualizare a zonei modificate se aplica la nivelul colului solutie de acid acetic si/sau solutie Lugol.

Fiind o interventie pe cale vaginala acest timp de interventie nu lasa cicatrici vizibile.

Exista mai multe tehnici prin care se poate efectua conizatia acestea depind in mare parte de medicul care efectueaza aceasta interventie, cea mai frecventa fiind tehnica ce utilizeaza o ansa diatermica (bisturiul electric).

In functie de tehnica utilizata si extensia leziunii durata interventiei este intre 10 si 40 de minute. Interventia este nedureroasa in cel mai rau caz pot exista dureri asemanatoare cu cele de la menstruatie in perioada de dupa interventie si care se remit cu analgezice usoare.

In timpul sarcinii conizatia se efectueaza in mod exceptional, fiind indicata in cazurile in care se suspicioneaza prezenta unui cancer invaziv de col uterin, in primul trimestru.

Fragmentul de col excizat este trimis laboratorului de anatomie patologica pentru o analiza completa care sa descrie tipul de leziune, extensia leziunii si daca marginile exciziei sunt in tesut sanatos.

Daca marginile nu sunt in tesut sanatos nu se recomanda reinterventia imediat decat in caz de adenocarcinom in situ sau cancer microinvaziv.

Riscurile

Ca orice interventie chirurgicala, conizatia comporta anumite riscuri, acestea fiind insa rare:

 – persistenta unei sangerari vaginale cateva zile dupa interventie – este frecventa;

 – riscul de sangerare dupa interventie fie imediat fie la distanta (in urmatoarele doua saptamani), aceste sangerari pot fi abundente si pot necesita fie plasarea unei mese intravaginale fie o reinterventie in cazuri rare;

 – risc de infectie – se manifesta prin secretie vaginala cu miros modificat, durere pelvina, febra;

 – in cazuri rare infertilitate prin obstructia colului (stenoza) si alterare glerei cervicale., in cazul in care stenoza este stransa poate sa apara lipsa menstrei in acest caz fiind necesara dilatarea cervicala.

 – risc legat de anestezie – alergii, etc

Pentru reducerea riscurilor hemoragice se contraindica baile (dusurile sunt permise) si contactul sexual pentru 1 luna.

Urmarirea dupa conizatie

Urmarirea dupa o astfel de interventie este importanta existand un risc de recidiva de 10% la 10 ani.

Factorii care favorizeaza reaparitia leziunilor sunt reprezentati de:

 – marginea exciziei  – in tesut sanatos sau nu

 – varsta pacientei

 – post menopauza

 – gradul de severitate al leziunii initiale

 – persistenta infectiei HPV

Urmarirea se face prin examen Babes-Papanicolau si colposcopie.

3 Responses to Conizatia

  1. Buna ziua! Am doua daptamani de la efectuarea conizatiei. In prima saptamana nu am avut scurgeri de sange. Acum am scurgeri de sange. In cat timp dispar? Memtionez ca am 60 ani si sunt la menopauza de 10 ani.

  2. Am avut ieri intervenția și totul a decurs foarte bine. Întregul timp până la anestezie și după am fost foarte calmă deoarece mi s-a explicat totul în detaliu, anestezia a fost de scurtă durată iar momentan tot ce simt e un disconfort mediu, cam ca durerile menstruale dar mult mai ușoare.
    Recomand cu încredere.

Leave a Comment

Name*

Email* (never published)

Website

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

.