Sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice

  Sindromul ovarelor polichistice este un dezechilibru hormonal cauza importanta de infertilitate, exces de hormoni androgeni si cicluri menstruale neregulate, afecteaza intre 5% si 10% din femeile de varsta fertila.

  Denumirea sindromului vine de la prezenta la nivelul ovarului a multiplelor chisturi (mici saculete pline cu lichid) cu dimensiuni cuprinse intre 2-9mm.

  Sindromul ovarelor polichistice este in prezent considerat a fi o trasatura genetica complexa, similara bolilor cardiovasculare, diabetului zaharat tip 2 sau sindromul metabolic, in care mai multe variante genetice și factorii de mediu interactioneaza in mod necorespunzator.

  •    In fiecare luna la nivelul ovarului un ovocit se dezvolta in interiorul unui astfel de chist denumit si folicul, cand acesta ajunge matur, foliculul se „sparge” eliberand ovocitul  intr-un proces ce poarta numele de ovulatie.
  •   Foliculul dupa ovulatie se transforma in corp galben care secreta un hormon numit progesteron. Progesteronul (pro – pentru, gesteron-gestatie- sarcina) are un rol important in pregatirea endometrului (mucoasa din interiorului uterului) pentru a fi capabila sa sustina o sarcina. Secretia de progesteron a corpului galben dureaza in medie 14 zile, dupa care ca urmare a disparitiei acestuia secretia scade si endometrul se elimina aparand menstruatia. Daca ovocitul eliberat este fecundat, sarcina nou formata trimite diferite semnale corpului galben care isi continua secretia de progesteron pentru pastrarea sarcinii.

  In cazul femeilor cu sindrom de ovare polichistice ovulatia este neregulata sau absenta, ovocitul nu ajunge la maturitate sau nu este eliberat, persistand foliculii in care acesta s-a dezvoltat. Datorita anovulatie nu se secreta progesteron necesar aparitie menstruatiei in acest caz aceasta lipsind.

  In afara ciclurilor menstruale neregulate si anovulatiei ce duce la infertilitate, tulburarile hormonale din sindromul de ovare polichistice fac posibila aparitia:

– diabetului sau rezistentei crescute la insulina;
– cresterii in greutate, uneori pana la obezitate;
– acnee, ten gras, matreata, pete pe piele, caderea parului asemanator barbatilor;
– virilizare (prezenta caracteristicilor de sex masculin; ex: hirsutism – intensificarea cresterii parului de pe corp, buza superioara, pometi, ingrosarea vocii, largirea clitorisului etc.) – semne de androgenism, datorita secretiei in exces de hormoni masculini;
– apnee de somn;
– depresie sau modificari ale dispozitiei;

Diagnostic si tratament

E posibil sa ai sindrom de ovare polichistice daca prezinti:
– Mai putin de 8 menstruatii intr-un an

– Crestere in greutate sau obezitate
– Par gros, negru in zone in care apare in mod normal doar la barbati (buza superioara, obraz, pometi, piept, abdomen)
– Caderea parului similar barbatilor

– Acnee – piele grasa, cosuri
– Dificultate in a obtine o sarcina

 

 Pentru diagnostic trebuie sa fie prezente 2 din urmatoarele 3 criterii:

 – oligo sau anovulatie;
 – semne clinice sau paraclinice de androgenism;
 – aspectul polichistic la ovarului la examenul ecografic;

  Tratamentul sindromului de ovare polichistice se adreseaza in principal modificarilor date de tulburarile hormonale si depinde de nevoile si preferintele pacientei:

– Anticonceptionalele  – ajuta la restabilirea balantei hormonale, restabilesc regularitatea ciclurilor menstruale, reduc simptomele date de hiperandrogenism;
Medicatia antiandrogenica – reduce simptomele de pierdere a parului si hirsutismului;
– Metformin – antidiabetic oral – stimuleaza ovulatia prin reducerea nivelului de insulina;
Stimularea ovulatie – utilizata in cazul femeilor ce isi doresc o sarcina;
Scaderea in greutate – reduce rezistenta la insulina;
„Drilling ovarian” – interventie chirurgicala in care suprafata ovarului este „gaurita”, este indicata in cazul in care raspunsul la medicatia de stimulare ovariana este redusa sau absenta;

Netratat sindromul de ovare polichistice creste riscul de:
– Diabet;
– Infarct miocardic;
– Hipertensiune arteriala;
– Cresterea colesterolului;
– Apnee de somn;
– Cancerului de endometru;
– Steatohepatita nonalcoolica;
– Anxietate si depresie;
– Avort spontan;
– Infertilitate;

 

Dr. Andrei Cucu
Obstetrica-ginecologie

 

One Response to Sindromul ovarelor polichistice

Leave a Comment

Name*

Email* (never published)

Website

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

.