Rolul mamei in viata afectiva a copilului

Rolul mamei in viata afectiva a copilului

  • Dezvoltarea afectiva a copilului

          Este o veste foarte buna pentru toate femeile care vor sa devina mamici faptul ca, in urma cu cateva zile, Camera Deputatilor a adoptat legea prin care indemnizatia de crestere a copilului va fi de 85% din veniturile parintelui si se va acorda timp de doi ani, fara sa mai existe niciun plafon maxim.

Spun asta pentru ca din ce in ce mai multe femei pun pe primul loc cariera si stabilitatea financiara si abia apoi planificarea familiala. Acesta nu este un lucru de condamnat. Costurile cu cresterea si educarea unui copil sunt foarte mari, mai ales daca vrei sa-i oferi ce-i mai bun. Insa, in Romania, ca si in alte tari, varsta la care femeile au primul copil este in crestere, iar acest fapt implica riscuri atat pentru mama, cat si pentru copil.

Am stat de vorba cu cateva dintre pacientele mele care mi-au spus ca, in cazul in care aceasta lege va intra in vigoare la 1 iulie, vor sta acasa cu bebelusii perioada maxima, de doi ani. Ei bine, viitoarelor mamici, va felicit pentru aceasta decizie! Nu numai pentru un nou-nascut, ci si pentru copilul mic prezenta mamei este esentiala pentru o dezvoltare afectiva optima. Iar lucrul acesta il spunem nu numai noi, medicii, ci si psihologii si sociologii. Si o recunoaste si bunul simt al oamenilor, care, prin intelepciunea populara, se refera la ”cei 7 ani de-acasa”. Sau la lipsa lor.

Bazele unei dezvoltari afective armonioase se pun in copilarie, iar mama este cea care ii poate asigura copilului echilibrul fizic si emotional. Asa cum legatura fizica, din uter, dintre mama si prunc mentine copilul in viata in perioada sarcinii, dupa nastere, legatura emotionala stabilita intre cei doi pune fundamentul pentru relatia pe care o va avea copilul cu lumea. Daca intre copil si mama exista o relatie foarte stransa, acesta va creste mai sigur pe el, performantele de la scoala vor fi mai bune, la fel si interactiunea cu ceilalti copii sau adulti. Iar legatura solida dintre mama si copil nu inseamna dependenta, ci din contra. Un copil care stie ca mama este intotdeauna langa el va explora cu mai mult curaj lumea, va fi mai increzator si va avea o atitudine pozitiva. Nimeni nu-si doreste ca propriul copil sa devina o persoana inchisa in ea, care nu stie sa ceara ajutorul, sa-si exprime sentimentele, lipsit de incredere in ceea ce reprezinta si temator fata de lumea din jur. Insa de multe ori se intampla si aceasta din cauze care de multe ori nu depind de vointa mamelor. Spre exemplu, cum ar putea o mama singura sa fie si la serviciu si acasa, cu copilul, mai ales daca banii pe care-i castiga reprezinta singura sursa de venit? Insa adoptarea acestei legi este o speranta. Mai ales daca se gasesc si sursele financiare necesare pentru punerea ei in practica .

Daca vrei sa-mi pui vreo intrebare legata de acest subiect sau oricare altul din sfera obstetrica – ginecologie imi poti scrie pe Facebook

https://www.facebook.com/DrAndreiCucu/?fref=ts .

Pana atunci, sanatate iti doresc!

Dr. Andrei Cucu

 

.