5 obiceiuri alimentare recomandate in perioada preconceptiei

5 obiceiuri alimentare recomandate in perioada preconceptiei

  • 5 obiceiuri alimentare recomandate in perioada preconceptiei

                Din momentul cand te hotarasti sa ramai insarcinata, este foarte important sa faci o schimbare si in stilul tau de viata. Chiar daca bebelusul exista atunci doar ca dorinta, organismul tau trebuie pregatit pentru acest eveniment. Si nu este prea devreme. Pentru examenele din viata ta te-ai pregatit cu mult timp inainte, la fel pentru un interviu la job. Chiar si pentru o vacanta sunt convins ca ai planuit si ai facut dinainte tot ce trebuia pentru ca acele zile sa nu te gaseasca nepregatita. Iar daca vrei sa devii cat mai curand mamica, cel mai indicat este sa iti supraveghezi cu atentie regimul alimentar. Iata cinci lucruri pe care le poti face pentru a-ti imbunatati dieta si pentru a avea grija de sanatatea ta si de cea a copilului tau.

Plante verzi1. Introdu cat mai mult acid folic in dieta. Studiile arata ca este bine ca acidul folic sa existe in cantitate suficienta in organism si aceasta cat mai devreme – ideal ar fi din perioada preconceptiei. In felul acesta probabilitatea ca bebelusul sa dezvolte defecte de tub neural (malformatii congenitale grave) este mult redusa. Majoritatea vegetalelor cu frunze verzi si cerealele integrale abunda in acid folic. Dar daca vrei sa fii sigura ca faci ceea ce trebuie pentru sanatatea copilului tau cel mai bine este sa rogi medicul sa-ti prescrie suplimente alimentare pe baza de acid folic.

2. Redu consumul de zahar rafinat si faina alba. Daca iti plac gogosile, prajiturile, bomboanele, produsele de patiserie, dar si cele care abunda in grasimi saturate, junk food, in general, ar trebui sa-ti iei adio de la ele. Mai putin din toate acestea inseamna mai bine pentru tine si copilul tau. Consumul de astfel de produse creste riscul de greturi si varsaturi severe in sarcina, situatie pe care sunt convins ca vei dori sa o eviti.

Cereale3. Alege alimente care te hranesc cu adevarat. Ca sa satisfaci necesarul de vitamine si minerale de care ai nevoie in aceasta perioada, ca sa te simti bine si sa ai un copil sanatos respecta-ti organismul si alege produse de calitate. Salatele, de fapt toate vegetalele cu frunze verzi sunt ideale pentru perioada aceasta, la fel fructele, branzeturile slabe si cerealele integrale (orezul brun, ovazul – care poate inlocui cerealele ultraprelucrate si pline de zahar – painea integrala etc).

4. Nu sari peste mese. Acesta este un sport pe care nu ti-l mai permiti atunci cand ceea ce mananci tu asimileaza si copilul tau. Asa ca formeaza-ti de pe acum obiceiul de a avea trei mese pe zi, pentru ca atunci cand vei fi insarcinata sa stii ca astfel ii asiguri bebelusului intregul aport de nutrienti necesari pentru o dezvoltare sanatoasa.

Diabet5. Acesta este momentul sinceritatii – fata de tine. Daca ai unele probleme care iti afecteaza echilibrul alimentar, ca anorexie sau bulimie, in perioada preconceptiei este absolut necesar sa ceri ajutor de specialitate. In sarcina vei avea nevoie de o alimentatie sanatoasa si completa, asa ca este bine sa ceri sfatul medicului si daca esti diabetica, ai adoptat un regim vegan sau macrobiotic, ori ai o dieta impusa de o afectiune anume. Medicul este cel care te va ajuta sa gasesti o solutie care sa impace nevoile tale cu cele ale copilului pe care il porti.

Daca ai si alte intrebari legate de modul in care trebuie sa te pregatesti pentru o viitoare sarcina, lasa-mi un comentariu mai jos si iti voi da toate detaliile. Pana cand ne vom  reauzi, sanatate iti doresc!

https://www.facebook.com/DrAndreiCucu

Dr. Andrei Cucu

 

Leave a Comment

Name*

Email* (never published)

Website

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

.