Daca vrei sa ramai insarcinata, probabil ca esti deja atenta la orice semn ti-ar putea indica faptul ca esti la ovulatie, pentru ca acesta este momentul in care ai toate sansele sa-ti implinesti visul. Insa chiar si atunci, tine cont ca ai la dispozitie un timp scurt pentru a concepe, pentru ca ovulul traieste doar 24 de ore de la ovulatie, daca nu se produce fertilizarea. Iata ce se intampla in corpul tau luna de luna. Ovulatia este o parte a ciclului reproductiv feminin, prin care ovarul elibereaza un ovul ajuns la maturitate. Ovulul este transportat prin trompa uterina si pregatit pentru a fi fertilizat. Pentru a avea sansa unei sarcini trebuie sa ai activitate sexuala cu o zi, doua inainte de ovulatie si o zi dupa aceea, pentru ca spermatozoizii pot trai si doua, trei zile spre deosebire de un ovul.
Exista mai multe posibilitati de a afla perioada ovulatiei (sunt si calculatoare de ovulatie), insa organismul tau, aceasta ”masinarie” atat de inteligent construita, iti transmite si el semnale. Iata 7 dintre cele mai comune simptome ale ovulatiei.
1. Durerile abdominale (mittelschmerz) sunt cel mai inconfortabil simptom al ovulatiei, experimentat luna de luna de multe femei. Trebuie sa stii insa ca durerile puternice nu sunt normale. Asa cum am spus mai sus, un disconfort, o durere suportabila – acestea sunt normale. Ceea ce depaseste acest nivel poate fi semnul unei afectiuni (chisturi ovariene, endometrioza etc) pe care trebuie sa o rezolvi.
2. Schimbarea temperaturii bazale. Atentie insa, daca aplici aceasta metoda ca sa afli zilele ovulatiei, trebuie sa iti iei temperatura in fiecare zi, la aceeasi ora.
3. Modificarea secretiilor vaginale. Vei observa o schimbare a structurii mucusului cervical cu doua, trei zile inainte de ovulatie. Acesta devine semi-transparent, insa este normal si se datoreaza modificarilor hormonale din organism.
4. Cresterea libidoului. Studiile arata ca aceasta se intampla mai ales in zilele de fertilitate maxima.
5. Modificarea pozitiei cervixului. Partea inferioara a uterului, cervixul, isi modifica pozitia la ovulatie, aceasta pentru ca sansele de conceptie sa fie crescute. Cervixul, care de obicei este dur si uscat, la ovulatie devine moale ca lobul urechii, se ridica, se deschide si se umezeste.
6. Sanii devin mai sensibili si durerosi. Acest lucru se datoreaza hormonilor, care pregatesc corpul pentru o eventuala sarcina.
7. Alte semne ale ovulatiei pot consta intr-un nivel ridicat de energie, o sensibilitate la mirosuri, ascutirea simtului gustativ si retentie de apa.
Tu obisnuiesti sa-ti monitorizezi simptomele ovulatiei?
Leave a Comment