Când se apropie nașterea ?
Travaliul este un alt cuvânt pentru procesul natural al corpului tău de naștere. Acesta începe cu primele contracții constante și sistematizate până la nașterea copilului și a placentei.
Unele femei au semne foarte distincte ale travaliului, în timp ce altele nu. Nimeni nu știe ce determină începerea travaliului sau când va începe, dar mai multe schimbări hormonale și fizice semnalează începutul travaliului.
Coborârea prezentației
Procesul prin care bebelușul se așează în pelvisul dumneavoastră chiar înainte de travaliu este denumit și “coborârea” bebelușului.
Coborârea poate avea loc cu câteva săptămâni sau cu câteva ore înainte de travaliu.
Deoarece uterul se sprijină mai mult pe vezica urinară după coborârea prezentației, este posibil să simțiți nevoia de a urina mai des.
Spațiul suplimentar din partea superioară a abdomenului poate face mai ușoară respirația și poate ameliora arsurile la stomac.
Eliminarea dopului de mucus
Dopul de mucus se formează la nivelul colului uterin în timpul sarcinii. Atunci când colul uterin începe să se deschidă mai larg, mucusul este eliminat în vagin. Acesta poate fi limpede, roz sau ușor sangvinolent. Travaliul poate începe la scurt timp după ce mucusul este evacuat sau una sau două săptămâni mai târziu.
Contracțiile de travaliu
Contracțiile reprezintă întărirea mușchilor uterului. În timpul contracțiilor, abdomenul devine dur. Între contracții, uterul se relaxează și abdomenul devine moale. Modul în care se simte o contracție este diferit pentru fiecare femeie și se poate simți diferit de la o sarcină la alta.
De obicei, contracțiile de travaliu provoacă disconfort sau o durere surdă în spate și în partea inferioară a abdomenului, împreună cu presiune în pelvis.
Contracțiile se deplasează într-o mișcare asemănătoare unui val din partea superioară a uterului spre partea inferioară.
Unele femei descriu contracțiile ca pe niște crampe menstruale puternice.
Spre deosebire de contracțiile false de travaliu sau contracțiile Braxton Hicks, contracțiile adevărate de travaliu nu se opresc atunci când vă schimbați poziția sau vă relaxați.
Deși pot fi inconfortabile, vă veți putea relaxa între contracții.
Diareea
Este posibil să observați că aveți scaunul moal sau apos. Acest lucru poate însemna că vă aflați la o zi sau două de la începerea travaliului.
Pierdere în greutate
În timp ce ești însărcinată, poate părea că nu te vei opri niciodată din a lua în greutate. Dar multe femei pierd, de fapt, câteva kilograme în zilele premergătoare travaliului.
Amenajarea “cuibului”- nesting
Unele femei se trezesc cu un impuls de a se pregăti cu puțin timp înainte de sosirea bebelușului lor. Acest lucru este cunoscut sub numele de instinct de cuibărit, amenajarea cuibului sau nesting.
Este posibil să aveți o explozie bruscă de energie după săptămâni în care v-ați simțit din ce în ce mai obosită.
S-ar putea să simțiți nevoia să faceți cumpărături, să gătiți sau să faceți curățenie în casă.
Aveți grijă să nu exagerați. Nașterea va necesita multă energie.
Activitatea bebelușului
Este posibil ca bebelușul să se miște mai puțin pe măsură ce vă apropiați de începerea travaliului, dar in cazul in care observați acest lucru anunțați-l pe medicul dumneavoastră. Poate fi uneori un semn al unei probleme.
Crampe și dureri de spate
Poate fi greu să recunoști o contracție, mai ales cu primul tău copil. Multe femei au ceea ce se simte ca niște crampe menstruale în partea inferioară a abdomenului. Acestea pot fi constante sau pot apărea și dispărea. De asemenea, este posibil să aveți dureri în partea inferioară a spatelui care sa fie constante sau fie apar și dispar.
Articulații mai slăbite
Dacă te trezești că articulațiile sunt mai laxe pe măsură ce sarcina se termină, este doar corpul tău care se pregătește pentru ce urmează. Un hormon numit relaxină slăbește ligamentele din jurul pelvisului tău pentru a facilita trecerea copilului.
Ruperea apei
Ruperea membranelor amniotice (sacul plin de lichid care înconjoară bebelușul în timpul sarcinii) se poate întâmpla înainte de a ajunge la spital.
Se poate simți fie ca un jet brusc de lichid, fie ca un firicel de lichid care se scurge în mod constant.
Lichidul este de obicei inodor și poate avea un aspect limpede sau de culoarea paiului.
Dacă vi se “rupe apa”, notați momentul în care se întâmplă acest lucru, cât de mult lichid se eliberează și cum arată lichidul, apoi anunțați-vă medicul. Acesta vă va sfătui ce trebuie să faceți în continuare.
Nu la toate femeile li se rupe apa când sunt în travaliu. De multe ori, medicul va rupe membrana amniotică în spital.
Ștergerea/scurtarea colului
În timpul travaliului, colul uterin se scurtează și se subțiază pentru a se întinde și a se deschide în jurul capului bebelușului tău. Scurtarea și subțierea colului uterin se evidețiază în timpul unui examen pelvin.
Scurtarea colului se măsoară în procente de la 0% la 100%. În cazul în care nu există modificări ale colului uterin, acesta este descris ca fiind 0% șters. Atunci când colul uterin are jumătate din grosimea normală, acesta este șters în proporție de 50%. Atunci când colul uterin este complet subțiat, acesta este 100% șters.
Dilatarea colului
Ștergerea și deschiderea colului uterin se numește dilatare și se măsoară în centimetri, dilatarea completă fiind de 10 centimetri.
Ștergerea și dilatarea sunt un rezultat direct al contracțiilor uterine eficiente. Progresul travaliului se măsoară prin cât de mult s-a deschis și s-a subțiat colul uterin pentru a permite bebelușului dumneavoastră să treacă prin vagin.
Care este diferența dintre travaliul adevărat și travaliul fals?
Înainte de a începe travaliul “adevărat”, este posibil să aveți dureri de travaliu “false”, cunoscute și sub numele de contracții Braxton Hicks. Aceste contracții uterine neregulate sunt perfect normale și pot începe să apară în al doilea trimestru de sarcină, deși sunt mai frecvente în al treilea trimestru de sarcină. Ele sunt modul în care corpul tău se pregătește pentru travaliul propiu zis.
Cum se simt contracțiile Braxton Hicks?
Contracțiile Braxton Hicks pot fi descrise ca o „strângere” în abdomen care apare și dispare. Aceste contracții nu devin mai apropiate între ele, nu se intensifică odată cu mersul, nu cresc în durată și nu se simt mai puternice în timp, așa cum se întâmplă atunci când ești în travaliu adevărat.
Cum știu când sunt în travaliu adevărat?
Pentru a vă da seama dacă contracțiile pe care le simțiți sunt adevărate, puneți-vă următoarele întrebări.
Caracteristicile contractiilor | Travaliu Fals | Travaliu adevarat |
Cât de des apar contracțiile? | Contracțiile sunt adesea neregulate și nu devin mai dese. | Contracțiile apar la intervale regulate și durează aproximativ 30-70 de secunde. În timp, acestea devin mai frecvente. |
Se schimbă odată cu mișcarea? | Contracțiile se pot opri atunci când mergeți sau vă odihniți, sau se pot opri chiar dacă vă schimbați poziția. | Contracțiile continuă în pofida mișcării sau a schimbării poziției. |
Cât de puternice sunt acestea? | Contracțiile sunt de obicei slabe și nu cresc în intensitate. Sau pot fi puternice la început și apoi devin mai slabe. | Contracțiile cresc în mod constant în intensitate. |
Unde simțiți durerea? | De obicei, contracțiile sunt resimțite doar în partea din față a abdomenului sau în regiunea pelviană. | Contracțiile încep de obicei în partea inferioară a spatelui și se deplasează spre partea din față a abdomenului. |
Cronometrează-ți contracțiile
Când crezi că a început travaliul adevărat, începe să îți cronometrezi contracțiile. Pentru a face acest lucru, notați momentul în care fiecare contracție începe și se oprește sau cereți cuiva să o facă pentru dumneavoastră. Timpul dintre contracții include lungimea sau durata contracției și minutele dintre contracții (numite interval).
În general, contracțiile ușoare încep la un interval de 15 până la 20 de minute și durează între 60 și 90 de secunde. Contracțiile devin mai regulate până când sunt la un interval mai mic de 5 minute. Travaliul activ (momentul în care ar trebui să veniți la spital) este de obicei caracterizat de contracții puternice care durează între 45 și 60 de secunde și apar la un interval de 3 până la 4 minute.
Încercați să vă relaxați
Cel mai bine este să treci prin prima etapă a travaliului (numită faza latentă) în confortul casei tale. Iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să vă descurcați:
Distrageți-vă – faceți o plimbare, urmăriți un film.
Fă o baiel caldă sau fă un duș cald – de evitat baia in cada dacă sunt membranele rupte.
Odihniți-vă. Încercați să dormiți sau să trageți un pui de somn dacă este seara. Trebuie să vă păstrați energia pentru travaliul activ.
Când ar trebui să îmi sun medicul sau să merg la spital?
Atunci când bănuiți că sunteți în travaliu adevărat, mergeti la spital
Dacă credeți că vi s-a rupt apa.
Dacă sângerați (mai mult decât pete).
Dacă bebelușul pare să se miște mai puțin decât în mod normal.
Atunci când contracțiile sunt foarte inconfortabile și apar la fiecare 5 minute timp de o oră.
Dacă ai oricare dintre semnele de travaliu, dar nu ai ajuns la a 37-a săptămână de sarcină. Este posibil să intri în travaliu înainte ca bebelușul tău să fie pregătit și vei avea nevoie de ajutor medical imediat.
Leave a Comment