Ce este endometrioza !

Ce este endometrioza !

Ce este endometrioza ?

Endometrioza este o maladie cronica, recidivanta ce afecteaza  aproximativ  1 din 10 femei aflata la varsta reproductiva.

Interiorul uterului este captusit de o mucoasa speciala denumita endometru care sub influenta hormonala se pregateste in fiecare luna pentru o sarcina, cand acest lucru nu se produce aceasta mucoasa se descuameaza si se elimina aparand menstruatia.

In cazul femeilor cu endometrioza aceste celule descuamate migreaza prin intermediul trompelor uterine in interior cavitatii abdominale si tesut asemanator celui endometrial se va dezvolta in jurului uterului iritand organele din jur, formand cicatrici fibroase sau chiste la nivelul ovarului.

Endometrioza  se localizeaza cel mai frecvent la nivelul ovarelor, ligamentelor ce sustin uterul, trompelor uterine, suprafata exterioara a uterului dar poate sa se dezvolte si la nivelul intestinului, vezicii urinare si mai rar chiar si pulmonar.

Endometrioza este o afectiune care se manifesta diferit de la o persoana la persoana , este frecvent diagnosticata la femeile intre 25 si 40 de ani care prezinta durere intensa in abdomenul inferior sau sufera de infertilitate.

S-a constat ca intre 30 si 40 % din femeile cu endometrioza prezinta infertilitate.

Cum se manifesta endometrioza ?

Simptomele sunt in functie de localizarea endometriozei, pot fi cronice sau periodice, intensitatea lor nefiind in concordanta cu extinderea si gravitatea leziunilor.

Principalul simptom al endometriozei este durerea ce apare in timpul menstruatiei  (dismenoree), contactului sexual (dispareunie), dureri la defecatie (mai ales in timpul menstruatiei), la urinare (disurie), dureri lombare, abdominale (periombilicale), dureri pelvine sau abdominale ce pot iradia spre gamba.

Durerea din endometrioza este o durere invalidanta ce induce o incapacitate totala sau partiala pentru cateva zile si care in cazurile severe necesita medicatie antialgica puternica.

Durerea de origine ginecologica este simptomul cel mai frecvent al endometriozei si cu toate acestea in medie sunt necesari  aproximativ 6 ani pentru a pune acest diagnostic in cazul femeilor cu dismenoree severa.

Durerea poate fi continua sau intermitenta in functie de localizarea leziunilor si aderentelor date de endometrioza si se manifesta mai acut in timpul ovulatiei si al menstruatiei.

Endometrioza poate insemna incapacitatea de a avea o viata familiala, profesionala sau intima normala fie pentru cateva zile pe luna fie pentru o perioada indelungata. Pentru o parte a pacientelor endometrioza se poate manifesta prin imposibilitatea de a efectua efort fizic, de a cara cumparaturile sau de a sta pe scaun.

Durerea in endometrioza poate fi indeajuns de severa incat sa duca la pierderea constientei sau la varsaturi.  In aceste cazuri pacientelor le este imposibil sa stea intr-o anumita pozitie pentru timp indelungat iar schimbarea acesteia nu duce la ameliorarea simptomelor.

Cu timpul datorita durerilor cronice pot sa apara manifestari psihice, pacientele fiind dispuse sa incerce orice sa scape de durere.

Durerea poate fi acompaniata si de semne mai putin specifice cum ar fi: senzatie de rau general, dureri abdominale difuze, senzatie de plenitudine abdominala, lipsa energiei, oboseala cronica, sange in scaun sau in urina.

Endometrioza duce la infertilitate datorita aderentelor care apar la nivelul ovarelor si trompelor, dar in momentul in care apare o sarcina aceasta nu este influentata de endometrioza, din contra dupa sarcina o parte din simptomele endometriozei pot sa dispara sau sa scada in intensitate.

Diagnosticul este intarziat in endometrioza datorita lipsei unui teste specific pentru aceasta si datorita lipsei de specificitate a simptomelor, acestea pot sa apara si in alte afectiuni.

Singura metoda de diagnostic este vizualizarea leziunilor endometriozice  in urma unei interventi chirurgicale, cu aceasta ocazie stabilindu-se si gradul usor, mediu sau sever.  Nu exista concordanta intre gradul endometriozei si severitatea simptomelor exstand paciente cu simptomatologie severa si leziuni endometriozice minore si invers.

Cum se trateaza endometrioza ?

Exista mai multe metode de tratament al endometriozei si acesta este personalizat in functie de simptome si de dorinta femeii de a ramane gravida.

Tratamentul medicamentos poate sa includa antialgice, anticonceptionale sau alte tratamente hormonale (indicate insa pe perioade scurte datorita efectelor secundare).

In unele cazuri se indica interventia chirugicala care se poate efecuta laparoscopic minim invaziv sau deschis cand leziunile sunt prea extinse pentru a putea fi rezolvate laparoscopic.

.