Fibromul uterin reprezinta o tumora benigna ce se dezvolta la nivelul muschiului neted uterin.
Apare cel mai frecvent la femeile de varsta fertila cand nivelele hormonale relativ crescute din aceasta perioada contribuie la cresterea lor.
Motivul aparitiei fibroamelor nu se cunoaste, se pare totusi ca un rol important il au
– factorii genetici – celulele musculare de la nivelul fibroamelor sunt diferite genetic fata de restul celulelor musculare netede uterine
– factorii hormonali – cei mai importanti hormoni care actioneaza la nivelul uterului sunt estrogenul si progesteronul, la nivelul fibroamelor numarul receptorilor pentru acesti hormoni fiind mai mare decat in restul uterului
– alti factori de crestere – asa cum ar fi factorul de crestere insulin-like.
O serie de factori influenteaza aparitia si cresterea fibroamelor existand un risc mai mare in cazul persoanelor la care mama sau sora prezinta aceasta afectiune. Este mai frecvent la rasa neagra si in cazul in care prima menstruatie a aparut la o varsta mica.
Alimentatia are si ea un rol important, o dieta bogata in carne rosie, saraca in legume si fructe, consumul in exces de alcool si bere cresc riscul de aparitie a fibroamelor.
Modalitatea de crestere difera de la persoana la persoana, in unele cazuri putem intalni o crestere rapida, in unele cazuri dupa o perioada de crestere fibroamele raman constante ca dimensiuni, in alte cazuri observam in timp o reducere a dimensiunilor.
Majoritatea fibroamelor cresc in timpul sarcinii dar se reduc in dimensiuni dupa nastere.
Fibroamele variaza ca dimensiune de la cativa mm, abia decelabile ecografic pana la mase voluminoase ce modifica forma uterului, in cazul femeilor slabe daca fibroamele sunt mari se poate observa modificarea aspectului abdomenului.
Majoritatea fibroamelor sunt asimptomatice si sunt descoperite cu ocazia unui control de rutina.
In cazul in care sunt prezente, cele mai frecvente simptome sunt reprezentate de:
- Sangerare menstruala abundenta
- Prelungirea menstrei – mai mult de 7 zile
- Constipatie, balonari
- Durere de spate
- Tulburari urinare – mictiuni frecvente, dificultati de golire, infectii urinare recurente
- Senzatie de presiune rectala
In cazuri exceptionale in care fibromul creste rapid si vascularizatia nu mai face fata nevoilor crescute apare ceea ce se numeste necrobioza fibromului ce se manifesta prin durere si febra, in cazul fibroamelor subseroase pediculate acestea se pot complica prin torsiune.
Simptomele sunt asadar in legatura cu dimensiunea si localizarea fibroamelor
Fibroamele subseroase cresc pe suprafata uterului si in functie de locul in care se dezvolta pot apasa fie pe vezica urinara fie pe rect sau pe nervii spinali cu aparitia de simptome urinare, senzatie de presiune rectala respectiv dureri de spate.
Fibroamele intramurale se dezvolta in masa musculara a peretelui uterin si duc la modificari de forma ale acestuia. Daca sunt voluminoase pot duce la tulburari de ciclu menstrual, senzatie de presiune pelvina sau durere.
Fibroamele submucoase au punct de plecare stratul muscular de sub endometru (mucoasa din interiorul uterului) si sunt frecvent implicate in modificarea ciclului menstrual si in unele cazuri chiar infertilitate prin impiedicarea implantarii si dezvoltarii embrionului.
Asa cum am amintit majoritatea fibroamelor sunt diagnosticate cu ocazia unui control de rutina. Daca in urma examenului se constata un uter cu suprafata neregulata sau daca sunt prezente tulburari de ciclu menstrual se indica efectuarea unei ecografii care va indica prezenta, numarul, dimensiunea si localizarea acestora.
In cazul in care fibroamele sunt simptomatice, medicul va indica si alte teste pentru stabilirea cu exactitate a efectelor pe care acestea il au asupra organismului.
Tratamentul difera de la caz la caz si depinde de varsta femeii, de numarul, dimensiunea si localizarea fibroamelor.
In cazul femeilor aproape de menopauza cu fibroame de mici dimensiuni se recomanda tratamentul medicamentos.
Extirparea chirurgicala a nodulilor fibromatosi este indicatia principala in cazul femeilor ce isi doresc o sarcina, aceaste se poate realiza prin abord abdominal, laparoscopic si in unele cazuri vaginal.
Extirparea uterului in totalitate este optiunea in cazul femeilor care si-au incheiat planificarea familiala si la care metodele conservative nu au fost eficiente, la fel aceasta interventie putand fi efectuata prin abord abdominal, laparoscopic si/sau vaginal.
Daca aveti intrebari sau comentarii in legatura cu fibromul uterin sau oricare alt subiect de obstetrica-ginecologie o puteti face, aici sau pe facebook.
https://www.facebook.com/DrAndreiCucu
Multa sanatate !
Dr. Andrei Cucu