Chistul de ovar reprezinta o formatiune lichidiana cu capsula proprie ce se dezvolta langa ovar sau in acesta.
Ovarele sunt organe pereche localizate langa uter cu rol in secretia de hormoni si in eliberarea de ovocite, organele corespondente la barbat fiind testicolele.
Cauzele aparitie chisturilor ovarine sunt multiple si depind de prezenta sau absenta ciclului menstrual (daca menopauza s-a instalat sau nu).
La femeile care inca au ciclu menstrual adica se afla in premenopauza cele mai frecvente tipuri de chisturi ovariene sunt:
- Chistul functional. – in mod normal in fiecare luna un folicul ovarian (chist milimetric care face parte din structura normala a ovarului ) creste pana la aproximativ 2-3 cm dupa care se sparge si elibereaza ovocitul. Cand ruptura folicului nu se produce pe ovar apare un chist functional ce se resoarbe de cele mai multe ori fara tratament.
Un alt tip de chist asemenator ca si mod de aparitie si ca evolutie cu cel functional este chistul hemoragic.
Sunt unele dintre cele mai frecvent diagnosticate tipuri de chisturi ovariene. - Chisturile dermoide (teratoamele) – apar frecvent la femeile intre 20-40 de ani, fiind formate din celule ovariene germinale si pot contine par, dinti sau grasime. Sunt cel mai frecvent benigne.
- Sindromul de ovare polichistice – in cadrul acestei afectiuni la nivelul ovarelor se dezvolta mai multe chisturi de mici dimensiuni ce nu necesita tratament chirurgical. Femeiele cu aceasta afectiune au o serie de simptome (ciclu menstrual neregulat, hirsutism,etc) care fac insa necesar existenta unui tratament medicamentos.
- Chistul endometriozic – la nivelul ovarului pacientelor cu endometrioza poate sa se dezvolte un tip special de chist – endometriom.
- Chisturi de corp galben – in primul trimestru de sarcina pot sa apara formatiuni chistice la nivelul ovarelor cu rol in secretia de hormoni necesari mentinerii sarcinii. Dispar frecvent dupa ce placenta se dezvolta si incepe sa secrete progesteron.
- Infectiile severe – pot sa afecteze trompele si ovarele ducand la aparitia unor chisturi pline cu puroi (abcese).
La femeile tinere cancerul ovarian este o cauza rara de aparitie a chisturilor ( < 1 %), riscul este mai mare la femeile care au istoric familial de cancer ovarian, au antecedente neoplazii mamare sau gastrointestinale, chistul are un aspect ecografic “complex”
Riscul ca un chist ovarian sau paraovarian sa fie de natura canceroasa este mai mare la femeile aflate la menopauza.
Simptome
Chisturile ovariene se pot manifesta printr-o senzatie de durere sau presiune in abdomenul inferior de partea pe care acesta se dezvolta.
Durerea poate fi surda sau acuta, constanta sau intermitenta.
Complicatiile acute ale unui chist de ovar constau in ruptura sau torsionarea acestuia. In cazul in care chistul se sparge apare o durere acuta, violenta severa. Daca are loc torsiunea acestuia durerea poate fi insotita de greturi si varsaturi.
Tratament
Chisturile functionale si cele hemoragice dispar cel mai frecvent de la sine. Uneori daca sunt simptome sau daca dimensiunea este mai mare se prefera punerea ovarului in repaus cateva luni cu ajutorul anticonceptionalelor pentru a ajuta resorbtia de la sine a chisturilor.
Tratamentul chirurgical se indica in momentul in care:
- sunt prezente simptome sau exista risc de complicatie (ruptura sau torsiune);
- nu cedeaza la tratamentul medicamentos sau persista o perioada lunga de timp
- este un chist endometriozic care afecteaza fertilitatea
- chisturile a caror dimensiune depaseste 5 cm
- daca are un aspect “suspect” se indica interventia chirurgicala in scop diagnostic
In majoritatea cazurilor chisturile ovariene se opereaza laparoscopic, metoda care ar trebui sa fie intotdeauna prima optiune, in lipsa contraindicatiilor.
Interventia chirurgicala consta in princial in scoaterea chistului impreuna cu „camasa” acestuia, ovarul ramanand pe loc.
Daca exista suspiciunea prezentei unei neoplazii in timpul operatiei se face examen extemporaneu al fragmentelor de ovar suspecte si in functie de rezultat se decide modul in care se continua interventia chirurgicala.
Dr.Andrei Cucu