Cum combatem insomnia din timpul sarcinii?

Cum combatem insomnia din timpul sarcinii?

In al treilea trimestru de sarcina este posibil ca si tu, printre alte 78% dintre femei, sa ai neplaceri cauzate de insomnie. In aceasta perioada ti se poate intampla sa adormi mai greu sau sa te trezesti des peste noapte, iar apoi sa nu te mai ia somnul, ori sa simti ca, desi ai dormit in limitele rezonabile, totusi nu te-ai odihnit suficient. Insa, chiar daca acest simptom este destul de iritant, nu te-as sfatui sa iei niciun medicament care sa te ajute sa adormi inainte de a incerca cateva metode simple de a-ti imbunatati calitatea somnului.

In trimestrul al treilea insomnia este cauzata de mai multi factori, printre care cei mai comuni sunt disconfortul creat de sarcina avansata, durerile de spate, arsurile, nevoia frecventa de a urina in timpul noptii, starea de anxietate provocata de gandul apropierii nasterii si cosmarurile. Insomnia este frustranta, insa nu ameninta nici viata ta, nici a copilului. Gandeste-te ca cele mai multe femei trec prin asta, ca situatia poate fi depasita si ca, din ce te consumi mai putin, din aceea sansele sa-ti remediezi calitatea somnului cresc. Iata cateva lucruri pe care le poti face in sensul acesta.

Lapte1. Creeaza-ti un fel de ”ritual” prin care sa te pregatesti de somn. Fa in fiecare seara o plimbare, o baie fierbinte, bea un ceai sau un pahar cu lapte cald si mergi la culcare la aceeasi ora.

2. Asigura-te ca ai cele mai bune conditii pentru un somn odihnitor. Temperatura camerei nu trebuie sa fie foarte ridicata, (in jur de 21 – 22 de grade), iar sursele de zgomot si lumina reduse pe cat se poate.

3. Evita mesele bogate seara si de asemenea orice mijloc de ”relaxare” care presupune contactul cu dispozitivele electronice (laptop, tableta, telefon mobil), pe care este indicat sa le opresti cu cel putin jumatate de ora inainte de a te culca.

Gimnastica5. Practica acele tehnici de relaxare pe care le consideri potrivite pentru tine – de la exercitii de respiratie, miscari usoare de yoga si pana la meditatie sau rugaciune, ce preferi. Masajul adaptat conditiei femeii insarcinate si muzica de relaxare ajuta si ele foarte mult.

6. Schimba-ti pozitia de dormit. Cand esti insarcinata, cel mai indicat este sa dormi pe o parte. Aceasta pozitie – mai ales daca dormi pe partea stanga – va creste cantitatea de sange si nutrienti care ajung la placenta si implicit la copil. Indoaie genunchii si pune-ti o patura intre picioare, daca ti se pare inconfortabil sa dormi pe o parte. In cazul in care ai arsuri, incearca sa iti sprijini spatele de cateva paturi, astfel incat sa ai partea superioara a corpului mai ridicata. Aceste pozitii sunt indicate si daca ti se pare ca nu poti respira prea bine in cursul noptii.

Tu ai avut probleme cu somnul pana acum? Daca ai incercat metode simple de combatere a insomniei si nu ai avut succes, lasa-mi un comentariu mai jos si impreuna gasim o solutie!

 

Leave a Comment

Name*

Email* (never published)

Website

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

.