Este un lucru firesc ca, inca din primele luni de sarcina, viitoarele mamici sa se gandeasca la evenimentul pe care-l asteapta timp de 9 luni. ”Oare nasterea va fi una usoara?” ”Voi recunoaste semnele de travaliu?” si ”Daca le confund cu altceva si – Doamne fereste! – nu apuc sa ajung la spital?”. Adevarul este ca unele simptome, cum ar fi contractiile Braxton-Hicks, semnele de fals travaliu, te pot induce in eroare.
Ce sunt contractiile Braxton-Hicks?
In timpul celui de-al treilea trimestru de sarcina (desi uneori poate aparea chiar si in cel de-al doilea), este perfect normal sa apara acest tip de contractii, pentru ca uterul se pregateste de marele eveniment – nasterea. Nu trebuie sa te sperii de acest tip de contractii pentru ca nu au puterea de a declansa nasterea copilului. Mai bine ia totul ca pe o pregatire pentru travaliul adevarat si incearca sa repeti exercitiile de respiratie. Dupa saptamana a 20-a de sarcina, cu o incidenta mai mare dupa cea de-a 32-a saptamana, poti avea oricand acest tip de contractii pentru ca hormonii de sarcina muncesc din greu acum si transmit corpului mesajul ca, incet-incet, sa se pregateasca de nastere.
Cum recunosti un fals travaliu?
Exista cateva indicii care te vor ajuta sa-ti dai seama ca te confrunti cu contractii de pregatire si nu cu un travaliu adevarat. In primul rand, contractiile Braxton-Hicks nu sunt nici frecvente si nici regulate. Dureaza de regula intre 15 si 30 de secunde, pana la doua minute maximum, insa se pot opri brusc daca iti schimbi pozitia corpului si te asezi pe o parte. Spre deosebire de travaliu, contractiile false nu sunt progresive, adica nu devin nici mai intense cu trecerea timpului si nici mai frecvente. Durerile apar mai mult in partea inferioara a abdomenului decat in partea de jos a spatelui, mutandu-se apoi spre abdomen, cum se intampla in cazul contractiilor care anunta cu adevarat nasterea.
Daca aceste false contractii ti se par sacaitoare poti sa le previi incercand sa bei o cantitate suficienta de apa – chiar si o usoara deshidratare poate favoriza aparitia lor, sa stii! Mai poti face o plimbare sau cateva exercitii usoare de relaxare sau pur si simplu o baie calda. Insa daca ai mai mult de 4 contractii pe ora, dureri de spate sau presiune pelviana, scurgeri vaginale sau sangerari e bine sa chemi imediat medicul. Insa depre semnele clare de travaliu iti voi vorbi pe larg intr-o postare viitoare.
Daca vrei sa ma intrebi ceva legat de semnele de fals travaliu lasa un comentariu mai jos. Ma bucur sa-ti pot fi de folos!
Leave a Comment