Legatura dintre mama si fat este foarte puternica si fiecare femeie care asteapta un copil a inteles acest lucru cu mult inainte ca cercetarile sa o confirme. Astazi aflam de la oameni de stiinta ca fatul poate auzi zgomotele din exterior, dar si ca este partas tuturor emotiilor pe care le traieste mama. Aceasta credinta exista insa de multa vreme in mentalitatea oamenilor, iar gravidele erau adesea indemnate sa aiba grija ce gandesc si ce emotii simt pe parcursul sarcinii. Psihologii le dau dreptate celor care gandesc astfel si confirma faptul ca, daca mama este fericita, bebelusul este si el fericit, iar daca mama se lasa prada anxietatii, fatul va simti acelasi lucru.
Iata cateva modalitati de a interactiona cu fatul in timpul sarcinii.
1. Pune-i muzica, dar nu orice gen. Dupa cum s-a demonstrat, din cea de-a 28-a saptamana de sarcina auzul fatului este dezvoltat suficient pentru a raspunde zgomotelor din exterior. Femeile insarcinate care obisnuiesc sa mearga la concerte au confirmat faptul ca bebelusii lor reactionau la sunetul tobelor. Si un lucru pe care probabil l-ai mai auzit – fatul este agitat atunci cand mama asculta muzica rock, dar se calmeaza pe sunetele muzicii clasice. Chiar si un fat de cinci luni se pare ca are ”preferinte”muzicale – Vivaldi si Mozart au un efect linistitor, in timp ce muzica lui Beethoven il agita.
2. Invata-l sa comunice prin intermediul sunetelor. Bebelusii, chiar si in stadiul intrauterin, sunt atat de inteligenti incat pot sa-si miste corpul urmarind sunetul vocii mamei. Mai mult, pot fi invatati cand sa loveasca. Cercetatorii au stimulat un fat sa reactioneze la zomote puternice. Apoi, au plasat un aparat care vibra pe abdomenul mamei. Fatul a invatat imediat sa asocieze zgomotul cu senzatia si lovea apoi doar cand simtea vibratia.
3. Stimuleaza-i simtul gustativ si cel vizual. Chiar din cea de-a 11-a saptamana de sarcina fatul poate afisa expresii faciale, grimase si poate zambi. Papilele gustative functioneaza si fatul va inghiti de doua ori mai mult lichid amniotic daca este indulcit artificial, dar se va abtine, daca acesta devine amar. Mananca ceva dulce, stai apoi intinsa pe partea stanga si vezi cum reactioneaza.De asemenea, o lumina care clipeste pe abdomenul mamei il va face sa tresara.
4. Transmite-i ganduri pozitive! Multa lume obisnuieste sa creada ca un copil nu intelege mare lucru pentru ca e mic. Insa psihologii demonstreaza ca poate intelege. Ba mai mult, mama poate influenta viata emotionala a fatului prin gandurile ei. Aceasta este posibil datorita hormonilor asociati cu anumite emotii si care ajung la fat prin placenta.
5. Si iarasi, ai grija la ceea ce gandesti si simti! Este adevarat ca problema unei legaturi intre viata emotionala a mamei in timpul sarcinii si trasaturile personalitatii copilului este inca dezbatuta. Dar multi cercetatori au convingerea ca o mama anxioasa va da nastere unui copil la fel de anxios. De asemenea, cercetatorii inclina sa creada ca o mama care nu si-a dorit sarcina si nu simte niciun atasament pentru fat va da nastere unui copil cu probleme emotionale. Chiar si in mentalitatea oamenilor care nu sunt de specialitate exista aceasta conceptie. Se spune adesea despre un copil cu probleme emotionale ca nu a fost dorit, nu?
6. Fereste-l de emotii negative. Hormonul stresului poate ajunge prin placenta in sistemul nervos al fatului. Dar asta se intampla doar daca emotiile tale sunt foarte puternice si de durata. O suparare minora, peste care ai trecut repede nu va face niciun rau fatului.
7. Da-i un start bun copilului tau. Si asta iti va face bine si tie. Asa cum ai grija de alimentatie si te feresti sa consumi ceea ce i-ar face rau copilului tau, evita si gandurile negative. Nu persista in ele. Emotiile, fie negative sau pozitive, sunt mult mai intense in timpul sarcinii. Asa ca incearca sa rezolvi cat mai repede ceea ce te supara. Cere ajutor daca este necesar. Fa-ti bucurii, relaxeaza-te si observa partea pozitiva a lucrurilor. Asta cu siguranta va face perioada sarcinii mult mai usoara!
Tu ai incercat sa interactionezi cu bebelusul tau in timpul sarcinii? Sa-mi spui si mie, intr-un comentariu, ce ai observat!
Buna seara,
Intamplator am gasit pe net acest site si ma gandeam ca poate ma puteti lamuri intr o problema referitoare la fat.Va explic:
Imediat dupa revolutie au inceput in ginecologie o explozie in intreruperile de sarcina .Un prieten foarte bun medic ginecolog(care din pacate nu mai este) i mi explica despre simturile fatului pe care le observa in timpul consultatiei pe monitor la ecograf ,adica el stia dupa reactiile fatului inainte sa confirme mama daca face intrerupere de sarcina sau nu.In cazul in care mama intentiona sa faca avort fatul era nelinistit.agitat iar in cazul in care fatul era pastrat era calm ,linistit .Acuma dupa atata timp eu incerc sa ma lamuresc din punct de vedere filosofic daca fatul are suflet de la conceptie sau doar dupa ce incepe sa miste in a doua parte a vieti intrauterine ,deci este considerata o crima intreruperea de sarcina doar din a doua parte a sarcini.
Cu multe multumiri Leon Brai