Din diferite motive, de la cele ce tin de estetica, aparitia unor dificultati sau mici neplaceri si pana la cele ce tin de timpul alocat acestui lucru, multe dintre proaspetele mamici au inceput sa considere alaptatul ceva optional. Insa lucrurile nu ar trebui sa stea deloc asa. Alaptatul la san este o prioritate pentru sanatatea copilului tau! Asta fara sa mai vorbim despre legatura afectiva profunda care se stabileste intre mama si nou-nascut si de faptul ca bebelusul isi formeaza primele impresii despre lumea inconjuratoare dupa modul in care este hranit. Asadar, alaptatul nu inseamna numai alimentarea nou-nascutului, ci mult mai mult. Iata cateva dintre beneficiile pe care le aduce alaptatul atat pentru tine, cat si pentru copilul tau.
1. In primul si in primul rand, vei avea un copil mult mai sanatos. Incidenta contractarii racelilor, pneumoniei si a contaminarii cu diversi virusi scade semnificativ. De asemenea, prin alaptare iti feresti copilul de infectii gastro-intestinale, care pot fi devastatoare pentru el.
2. Alaptarea inseamna si protectia sanatatii bebelusului pe termen lung. S-a demonstrat ca astfel riscul dezvoltarii unor afectiuni cronice precum diabetul, boala celiaca sau Crohn se reduce.
3. Structura osoasa mai puternica pentru tine! Expertul in nutritie Ruth A. Lawrence a mentionat intr-un studiu faptul ca femeile care alapteaza au un risc diminuat de a face osteoporoza la premenopauza si aceasta pentru ca in aceasta perioada calciul se absoarbe mult mai eficient.
4. Alaptarea scade riscul aparitiei sindromului mortii subite infantile cu 50 de procente!
5. Ce zici de mai putine probleme cu greutatea pentru tine? Alaptarea arde caloriile! Daca iti hranesti copilul la san vei pierde in medie 400 de calorii pe zi.
6. Si te vei reface mai usor dupa nastere. Cresterea nivelului de oxitocina in timpul alaptarii va ajuta uterul sa revina la dimensiunile normale mai repede – adica in aproximativ sase saptamani dupa nastere, in comparatie cu zece saptamani in cazul in care nu alaptezi.
7. Alaptarea scade riscul de cancer de san si ovarian in perioada premenopauzei, iar bebelusul este ferit de anumite tipuri de cancer care pot aparea la copii.
8. Laptele praf nu-si schimba formula in functie de necesitatile copilului, insa laptele de la sanul mamei, da! Colostrul, primul lapte matern, care apare in ultimul trimestru de sarcina si este secretat timp de cateva zile dupa nastere este foarte bogat in proteine si mai sarac in zahar decat laptele pe care il ai mai tarziu. Asadar, chiar si o cantitate mica ii va potoli foamea nou-nascutului si ce este mai important ii asigura protectia imunologica in primele zile de viata!
9. Este foarte comod pentru tine! Laptele de la san nu te costa nimic, este la indemana si intotdeauna la temperatura potrivita! Scutesti astfel destul timp pe care-l poti folosi ca sa te odihnesti. Ai nevoie in perioada aceasta!
10. Bebelusul este fericit cand este alaptat! In plus, se creeaza o legatura speciala intre tine si el prin contactul direct. Este adevarat ca va trebui sa ghicesti dupa expresia fetei lui sau din comportament cand este satul, pentru ca nu poti sti cu exactitate ce cantitate de lapte a consumat.
Tine cont ca acestea sunt doar cateva dintre beneficii alaptarii!
Leave a Comment