Depresia postpartum

Depresia postpartum

  • Baby Blues

  Gravidele si familiile lor, prietenii si chiar si noi, medicii ne asteptam ca perioada de imediat dupa nastere sa fie un moment de fericire datorata venirii pe lume a unei noi vieti. De fapt, aceasta este si partea cea mai frumoasa din activitatea unui ginecolog: posibilitatea de a fi prezent in momentul in care mama isi vede pentru prima data copilul. Odata cu prima intalnire, cu prima imbratisare, chipul proaspatei mamici se schimba parca pentru totdeauna, oboseala dupa efortul de la nastere dispare instantaneu si in ochi se iveste o stralucire ce devine si mai intensa in preajma bebelusului.

  Dar sunt cazuri cand, imediat dupa nastere sau in primele luni, aceasta licarire devine mai stearsa sau se stinge, chipul exprima mai mult ingrijorare, oboseala sau spaima si aceasta se poate datora unei afectuni psihice frecvent intalnite dupa nastere, care poarta denumirea de depresie postpartum. Depresia este o tulburare serioasa, care recunoscuta si tratata precoce, duce la remiterea simptomelor.

  Daca experimentezi si tu astfel de sentimente sau ai in preajma ta proaspete mamici al caror comportament este alterat de simptomele mentionate mai sus, nu trebuie totusi sa te sperii. Majoritatea femeilor simt dupa nastere tristetea postpartum, cunoscuta si drept baby blues.

La 3 sau 4 zile de la nastere, proaspata mamica se poate simti coplesita de sentimente si stari pe care nu le poate controla: tristete, sentimente de vinovatie, plans inexplicabil, se enerveaza usor, se simte obosita, este apatica si nu se poate odihni suficient, iar punctul de intensitate maxima al acestei stari este atins cel mai frecvent la 5 zile dupa nastere. Intre 40-80% dintre femeile care au nascut trec prin aceasta stare, care dispare dupa maximum doua saptamani si nu necesita tratament medicamentos.

Iti spun toate acestea pentru ca, atunci cand ai toate informatiile si intelegi ca un numar atat de mare de femei trec printr-o situatie asemanatoare, cu siguranta iti va fi mai usor sa o depasesti.

Insa daca simptomele persista mai mult de doua saptamani sau sunt mai severe, atunci vorbim despre depresie postpartum si nu de baby blues. Cateodata depresia postpartum este dificil de diagnosticat pentru ca simptomele pot fi cauzate si de stresul ingrijirii nou-nascutului. Iata cateva dintre manifestarile pe care le poate avea o mamica afectata de depresia postpartum:

1. Dispozitie depresiva cea mai mare parte a zilei
2. Diminuare marcata a interesului sau placerii pentru toate sau aproape toate activitatile
3. Pierdere semnificativa in greutate, desi nu tine dieta, sau dimpotriva luare in greutate
4. Insomnie sau hipersomnie aproape in fiecare zi
5. Agitatie sau lentoare psihomotorie
6. Fatigabilitate sau lipsa de energie
7. Sentimente de inutilitate sau de culpa excesiva
8. Diminuarea capacitatii de a gandi sau de a se concentra
9. Ganduri recurente de moarte

  Depresia postpartum nu este intotdeauna evidenta, pentru ca nu exista teste de laborator care sa identifice specific aceasta suferinta si nici cauzele sale nu au fost pe deplin elucidate. Exista insa mai multe teorii, iar printre factorii care ii favorizeaza aparitia sunt: travaliu prelungit, istoric de episod depresiv al mamei sau al rudelor de gradul I, sensibilitatate la schimbarile hormonale, sarcina neplanificata, bebelus mai solicitant, nasterea unui copil prematur, cu handicap sau infirmitate, probleme de relatie in familie, partener nesuportiv, probleme sociale.

Asa cum aminteam, pentru ca nu exista un test specific pentru diagnostic, medicul obstetrician sau de familie, cu ocazia vizitelor postnatale, trebuie sa stabileasca prezenta sau nu a manifestarile enuntate mai sus, iar in cazul prezentei lor este absolut necesar consultul unui specialist.

Un instrument folosit de specialisti si util atat in diagnostic, cat si in urmarire este reprezentat de scala de depresie postnatala din Edinburgh, test pe care il puteti efectua chir aici, pe site.

MITURI privind depresia postpartum

„Depresia trece de la sine”
„Fiecare dintre noi avem depresii”
„Depresia este o dovada de slabiciune sau de lipsa de vointa”
„Trebuie sa poti depasi de unul singur depresia”
„Depresia nu este o problemă serioasa”
“Sunt mofturi, ar trebui sa-si revina si sa aiba grija de copil”

Particularitati ale depresiei postpartum

Femeile ascund modul in care se simt dupa nastere.
Se simt vinovate sau rusinate de modul in care se simt.
Familia, partenerii nu iau in serios starea emotionala a femeii care a nascut.

  Asadar, daca si tu, mamico, traiesti astfel de sentimente sau cineva drag tie se afla intr-o suferinta de genul acesta nu ezita sa-mi lasi un mesaj pe Facebook.

https://www.facebook.com/DrAndreiCucu

Si mai ales, nu te descuraja! Situatia poate fi depasita cu putin ajutor! Pana la urmatoarea noastra intalnire, sanatate iti doresc!

Dr. Andrei Cucu

Leave a Comment

Name*

Email* (never published)

Website

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

.