Inainte de a va dori cu adevarat un copil treaba pare foarte simpla, ai contact sexual ramani insarcinata si asta e cam tot ceea ce trebuie sa faci. In momentul in care insa iei decizia si chiar incerci acest lucru exista posibilitatea ca lucrurile sa nu se desfasoare conform planurilor initiale si acesta este inceputul a tot felul de ganduri si intrebari.
Pot sa raman gravida ? Am vreo problema de sanatate ? Cat si cand trebuie sa incerc sa raman gravida ? Ce pot sa fac sa cresc sansele de a obtine o sarcina ?
Care sunt sansele de a ramane gravida ?
In primul rand trebuie sa stii ca diagnosticul de infertilitate se pune dupa un an de contact sexual neprotejat in care nu reusesti sa ramai gravida.
Sansele pentru un cuplu cu varsta in jurul a 30 de ani de a obtine o sarcina este de aproximativ 20-25% in fiecare luna ceea ce se traduce intr-o rata de reusita de ~ 80% pe an, sanse ce scad insa cu varsta.
Care sunt factorii ce afecteaza fertilitatea ?
Ca tu sa ramai gravida o serie de mecanisme hormonale trebuie sa functioneze corect, mecanisme ce pot fi usor influentate de diversi factori.
Cel mai important factor care influenteaza fertilitatea este varsta. Asa cum ti-am spus sansele pentru femeie in jurul varstei de 30 de ani de ramane gravida sunt de 20-25% in fiecare luna si scad sub 5 % in apropierea varstei de 40 de ani.
Fumatul influenteaza fertilitatea ambelor sexe – la barbati scade numarul si calitatea spermatozoizilor iar la femei afecteaza fiecare etapa implicata in reproducere: maturarea ovocitelor, productia de hormoni, transportul embrionului si mediul intrauterin. Fumatul creste riscul de avort spontan si sarcina extrauterina estimandu-se o crestere cu 1% a acestor riscuri la fiecare tigara fumata pe zi.
Greutatea anormala – indiferent in ce directie afecteaza fertilitatea, obezitatea duce la cresterea nivelului de estrogen ce deregleaza ciclul menstrual pe cand o greutate prea mica duce la lipsa ovulatiei.
Chiar daca ai o greutate normala dar practici sportul in mod excesiv (mai mult de 5 ore pe saptamana de exercitii intense) poti sa ai dificultati in a ramane gravida. Asta nu inseamna ca trebuie sa renunti la activitatea fizica, doar trebuie scuzuta intensitatea, pentru ca, sportul practicat cu moderatie si in mod regulat creste usor sansele de a ramane gravida indiferent daca esti normoponderala sau ai ceva kilograme in plus.
Alte probleme de sanatate asa cum ar fi endometrioza, sindromul de ovar polichistic, prezenta fibroamelor, interventii chirurgicale pe uter, afectiuni al tiroidei, etc, pot afecta capacitatea ta de a avea un copil. In cadrul vizitelor preconceptionale se evalueaza aceste afectiuni si se corecteaza acolo unde este posibil ca sansele tale de a ramane gravida sa fie maxime.
Ciclul menstrual neregulat indiferent care sunt cauzele (sindrom de ovare polichistice, medicamente, greutate anormala, etc.) reprezinta un alt motiv pentru care nu poti sa obtii rapid o sarcina prin faptul ca in aceasta situatie este dificil de identificat cand are loc ovulatia si deci a momentului de maxima fertilitate.
Bolile cu transmitere sexuala in special chlamydia sau gonoreea duc la boala inflamatorie pelvina ce netratata corect sau la timp afecteaza in mod ireversibil trompele uterine, uterul si tesuturile din jur, efectul fiind instalarea infertilitatii dar si a durerilor pelvine cronice.
Expunerea la toxine cum ar fi pesticidele si produsele chimice industriale, expunere ce poate sa apara datorita mediului de lucru, scad capacitatea de reproducere atat in randul femeilor cat si a barbatilor.
Acestia sunt doar o parte din factorii care influenteaza fertilitatea, o serie dintre ei pot fi eliminati printr-o schimbare a stilului de viata pentru restul insa este nevoie de o colaborare buna cu medicul specialist.
Leave a Comment