Istmocelul
Istmocelul sau nisa uterina, complicatie pe termen lung ale unei cezariene, reprezinta prezenta unei dehiscente la nivelul cicatricii uterine, un diverticul, un defect al cicatricii.
Factorii ce contribuie la aparitia istmocelului sunt reprezentati de efectuarea unei incizii prea sus sau prea jos la nivelul uterului in timpul operatiei cezariana, cezariana efectuata inainte de inceperea travaliului sau o infectie postoperatorie.
Simptome
Prezenta unui diverticul la nivelul peretelui uterin favorizeaza acumularea de sange la acest nivel, acumulare ce persista o perioada ce depaseste menstruatia si care duce la modificari secundare de tipul congestiei, hipervascularizatiei, infiltrarea de limfocite sau reactie inflamatorie la nivelul materialului de sutura.
Consecutiv acestor modificari apar sangerari dupa menstruatie si o stare inflamatorie de lunga durata ce se afla la originea durerilor cronice sau chiar a infertilitatii.
Diagnostic
Cel mai frecvent diagnosticul este evident cu ocazia ecografiei transvaginale sau sonohisterografiei, cel mai precis acesta poate fi insa stabilit cu ocazia unei histerscopii diagnostice cand corespunzator istmului uterin se vizualizeaza o cavitate de dimensiuni variabile ce contine tesut necrotic sau fibrina.
Tratament
Tratamentul este chirurgical si depinde de planificarea familiala.
Daca se doreste o noua sarcina interventia are scopul de a reface zona slabita de la nivelul peretelui uterin, se practica rezectia zonei fibrotice si resutura in tesut sanatos -intervetie ce se poate efectua si pe cale laparoscopica.
In cazul in care planificarea familiala este incheiata scopul interventiei este de a rezolva simptomele date de nisa. Se practica histeroscopie operatorie in cursul careia se rezeca testul inflamator si se redimensioneaza marginile defectului in asa fel incat sa nu mai existe posibilitatea de stagnare a sangelui la acest nivel.
Dr. Andrei Cucu
Obstetrica-ginecologie
Este posibil ca un istmocel de 4-5 cm să fie rezolvat prin sterilet Mirena?
Buna seara. Ma intereseaza daca se poate ce soluții vi s-au oferit ca si tratament.
Cum reactionează organismul la prima menstruatie dupa cezariana cu acest istmoncel in conditiile in care nu a aparut nici dupa 1 an si 4 luni de la nastere? Mentionez ca este foarte aproape de vezica si este foarte mare nisa uterina.
Multumesc!
Buna! Dupa o interventie chirurgicala de nisa uterina trebuie sa astept o anumita perioada de timp pana sa raman insarcinata?
Buna ziua
Dupa prima nastere am fost diagnosticata cu istmocel de 1/0.94 cm.
Doresc un al doilea copil. Este necesara interventia de reparare a cicatricii sau pot sa duc sarcina si fara interventie?
Multumesc foarte mult!