Sarcina si calatoriile cu avionul

Sarcina si calatoriile cu avionul

  Daca esti gravida asta nu inseamna ca trebuie sa renunti la vacanta, chiar daca aceasta este la mare  distanta de casa.

  Avionul si trenul sunt cele mai potrivite mijloace de transport pe distante lungi pentru femeile gravide, sarcina nu reprezinta o contraindicatie de a calatori.

  Trimestrul al doilea de sarcina (saptamanile 14-27)  este cel mai linistit si reprezinta un bun moment in care poti sa te bucuri de o vacanta inainte de marele eveniment.

  Trebuie sa stii ca in conditiile unei sarcini fara probleme se poate calatori cu avionul pana in luna a VII-a, cu toate acestea e bine sa ceri sfatul medicului inainte de o astfel de deplasare.

Cand nu poti calatori cu avionul ?

O sarcina cu risc crescut contraindica calatoria cu avionul mai ales cand sunt prezente:

 • Suspiciune de sarcina extrauterina
 • Amenintare de avort
 • Amenintare de nastere prematura
 • Sangerare in timpul sarcinii
 • Sarcina gemelara

  In general se contraindica zborul in cazul gravidelor cu sarcina unica mai mare de 37 saptamani limita fiind de 32 saptamani in cazul sarcinii gemelare.

  Evita sa zbori in ultima luna de sarcina si in decurs de 7 zile de la nastere.

Sfaturi inainte de zbor

  In momentul in care rezervati biletele de avion cereti agentului de turism sa va informeze pana la cate saptamani de sarcina compania aeriana permite gravidelor sa calatoreasca, nu uitati sa luati in considerare si data de intoarcere. Majoritatea companiilor permit zborul gravidelor pana la 7 luni de sarcina, altele necesita un certificat medical care sa ateste durata sarcinii si absenta patologiei asociate acesteia.

  Cand rezervati biletele de avion nu uitati sa luati o asigurare de anulare, sarcina poate fi imprevizibila uneori si in cazul aparitiei unor probleme care nu va mai permit zborul biletele pot fi rambursate.

  Verifica termenii asigurarii de calatorie, in cazul unei destinatii indepartate asigura-te ca accepta clauzele de repatriere.

  Daca ti-ai planificat vacanta in tari exotice sau indepartate verifica daca nu cumva este nevoie de vaccinari speciale (unele  vaccinuri pot fi efectuate in timpul sarcinii, altele sunt contraindicate femeilor gravide). Anumite boli infectioase sunt mai severe la femeile gravide sau periculoase pentru fat, cum ar fi malaria. Cel mai bine este sa eviti zonele de risc.

Sfaturi de urmat in timpul zborului.

 • Alege haine largi si confortabile;
 • Alege un loc spre culoar pentru a te putea mobiliza si pentru a avea acces mai rapid la toaleta;
 • Cafeina are un usor efect diuretic si se recomanda evitarea cafelei, ceaiurilor si bauturilor racoritoare care o contin;
 • Poarta ciorapi de compresie pentru a facilita circulatia sangelui si pentru a reduce riscul de flebita sau embolie pulmonara mai ales daca ai varice;
 • Mobilizeaza-te in timpul zborului, plimba-te daca acest lucru este posibil, fa exercitii pentru gambe (gasesti informatii despre aceste exercitii in majoritatea revistelor din avion);
 • Hidrateaza-te, evita totusi bauturile carbogazoase;
 • Nu manca in exces;
 • Fixeaza centura de siguranta sub burta;

 

Leave a Comment

Name*

Email* (never published)

Website

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

.