Pot sa fac sport sau sa mai merg la sala daca sunt gravida ? – iata o intrebare frecventa cu ocazia primelor vizite de control din timpul sarcinii.
Nu este interzisa, chiar din contra, activitatea fizica in timpul sarcinii este recomandata si are o serie de avantaje atat timp cat aceasta se efectueaza in anumite limite si cu acordul medicului curant.
Daca vei continua practicarea sportului sau incepi o activitate fizica in sarcina, te vei simti mai bine, vei fi mai putin stresata, conditia fizica si mentala va fi mai buna si greutatea va fi mai usor de tinut sub control.
S-a dovedit ca mentinerea unei activitati fizice regulate in timpul sarcinii reduce riscul anumitor afectiuni legate de aceasta stare, asa cum ar fi diabetul gestational si hipertensiunea arteriala.
Mentinerea unui tonus muscular bun asigura o postura ce reduce durerile lombare ce pot apare pe masura ce sarcina avanseaza. In timpul sarcinii centrul de greutate matern se deplaseaza si coloana vertebrala este nevoita prin modificarea curburilor sa compenseze aceasta deplasare.
Travaliul asa cum ii spune si numele este un moment in care trebuie sa faci fata unui efort fizic intens, un mod de viata sportiv pregatindu-te pentru efortul respirator si cardiac din timpul nasterii.
Ce sporturi poti efectua ?
Inotul si gimnastica in apa sunt optiunile perfecte si pot fi efectuate pe tot parcursul sarcinii, riscul de accidentare fiind minim eventuala greutate in plus nu este resimtita si nu limiteaza miscarile.
Circulatia sangvina mai ales cea de la nivelul membrelor inferioare este imbunatatita, articulatiile sunt descarcate de greutatea suplimentara din timpul sarcinii, muschii perineali se tonifica si astfel este asigurata o recuperare rapida dupa nastere.
Se prefera stilul de inot pe spate, pentru a corecta curbura coloanei lombare si durerile ce apar la acest nivel in timpul sarcinii.
Yoga – este o activitate ce poate fi practicata de toate gravidele si pe intrega perioada a sarcinii, foarte relaxanta, creste controlul asupra respiratiei, reduce stressul si imbunatateste somnul.
Dansul – creste imagine de sine, scazuta la unele gravide datorita modificarilor corporale.
Gimnastica – este permisa atat timp cat este efectuata la un nivel usor. Tonifica musculatura si stabilizeaza articulatiile, aspect important mai ales la nivelul pelvisului. De preferat sunt exercitiile la sol evitandu-le pe acelea care pun in tensiune musculatura abdominala.
Mersul pe bicicleta – tonifiaza muschii picioarelor si ai perineului, se poate efectua pana la 5-6 luni de sarcina. Se recomanda mersul cu viteza constanta si pe suprafata plana. Atentie la accidente care nu se prea intampla pe o bicicleta de apartament.
Plimbarile – Pot fi efectuate pe tot parcursul sarcinii. Alergatul este permis insa numai in primul trimestru, cu atentie deosebita de a nu face entorse mai frecvente datorita laxitatii ligamentare ce apare in sarcina.
O serie de sporturi pot fi efectuate in timpul sarcinii dar au riscul de accident.
Tenisul poate fi efectuat in primul trimestru de sarcina, imbunatateste coordoarea si reflexele, are in schimb risc crescut de entorsa.
Schiatul – interzis de unii medici, permis schiorilor cu experienta de altii pana in luna 4 -5 de sarcina. Se recomanda evitarea schiului de fond si alpin ce necesita efort fizic intens, de evitat pistele negre si atentie la posibilele accidente prin coliziune.
Calaritul – nu este indicat sa va apucati de acest sport in timpul sarcinii, daca insa aveti experienta puteti sa il practicati pe perioada primului trimestru de sarcina.
Sporturi de evitat
In general trebuie sa eviti sporturile ce necesita un efort intens, de lunga durata sau cele care pun in tensiune musculatura abdominala.
Sporturile de contact (judo, karate, aikido, box, scrima, etc), baschetul, voleiul, handbalul, mersul cu rollele, ski-ul nautic, aerobicul sunt supuse riscului de traumatism.
Scufundarile nu sunt permise in timpul sarcinii, efectele inhalarii de aer la presiune ridicata si modalitatea de decompresie nu sunt pe deplin cunoscute.
Alpinismul, se pot efecuta ascensiuni doar sub 2000m, la altitudini mai mari exista riscul lipsei de oxigen.
De retinut !
Nu uita sa te hidratezi in timpul si dupa efort.
Incepe exercitiile treptat, evita exercitiile de lunga durata si intese.
Nu incerca sa iti depasesti limitele, odihneste-te daca te simiti obosita.
Alimenteaza-te echilibrat, consuma alimente bogate in potasiu pentru a evita crampele musculare, consuma fructe, legume si carne.
Imbraca-te cu haine largi, de preferat din bumbac.
Opreste-te daca exercitiile devin inconfortabile sau daca apar dureri anormale, ameteli, stari de lesin, sangerare vaginala, dureri in piept.
Exercitiile fizice sunt complet contraindicate femeilor cu amenintare de nastere prematura, cu boli cardice, amenintare de avort.
Dupa nastere iti este permisa reluarea activitatii fizice la 6 saptamani dupa nastere in cazul in care aceasta a fost pe cale vaginala si la 8 saptamani dupa cezariana, nivelul maxim de efort putand fi atins la 6 luni de la nastere.
Daca aveti intrebari sau comentarii in legatura cu acest subiect sau oricare altul din cadrul specialitatii obstetrica-ginecologie o puteti face, aici sau facebook.
https://www.facebook.com/DrAndreiCucu
Multa sanatate sa aveti !
Dr. Andrei Cucu
Leave a Comment