Intr-o postare trecuta iti spuneam ca alaptarea este o prioritate pentru sanatatea copilului tau. Dar, daca ai incercat sa faci lucrul acesta si din diferite motive ti se pare dificil, sfatul meu este sa nu renunti imediat. De obicei alaptarea devine mai facila si un gest aproape automat cu timpul. Totul este sa mai incerci! Iar ca sa vin in sprijinul tau, iata cateva sfaturi, pe care, daca le aplici, hranirea la san a bebelusului tau sper sa-ti aduca numai satisfactii.
1. Informeaza-te! In spitalele de la noi exista cursuri sustinute de consultanti in lactatie si parerea mea este ca te-ar ajuta sa le urmezi. Poti citi despre aceasta sau poti vorbi cu o mama care nu este la prima experienta de acest gen.
2. Din ce incepi mai devreme, din aceea este mai bine! Spun asta pentru ca micutul tau te va ajuta si el! Imediat dupa nastere, toate simturile copilului sunt in alerta pentru a gasi sanul, iar acest fapt este demonstrat neurologic. Daca va avea si sansa sa gaseasca imediat ceea ce cauta, totul va decurge natural si usor. In unele maternitati de la noi, nou-nascutul sta in aceeasi camera cu mama sa imediat dupa nastere, ceea ce simplifica foarte mult lucrurile.
3. Foloseste contactul direct pe piele. Cand spun asta, ma refer la faptul ca este preferabil sa asezi bebelusul dezbracat direct pe sanul gol, mai ales daca este agitat sau nerabdator sa manance. Apropierea il va calma si ii va declansa instinctul de a suge.
4. Descopera semnele prin care copilul te anunta ca ii este foame! Spre exemplu, daca il vezi ca isi duce mainile la fata sau la gura, isi intoarce capul dintr-o parte intr-alta si mimeaza suptul, ceea ce doreste sa-ti spuna este ca i s-a facut foame. Cand incepe sa planga, este deja iritat, ceea ce poate face alaptarea mai dificila pentru amandoi.
5.Incearca sa eviti angorjarea severa a sanilor. Hraneste copilul o data la doua-trei ore la inceput. Daca observi, la cateva zile dupa nastere ca sanii devin calzi, grei si durerosi – ceea ce se numeste angorjare – aceasta se intampla pentru ca incepe sa se produca laptele (inainte de aceasta nou-nascutul primea colostru, primul lapte extrem de concentrat si nutritiv). Unele femei simt doar o usoara tumefiere si depasesc relativ usor momentul, insa pentru altele acesta este punctul in care renunta. Poti evita sa ajungi la o angorjare severa a sanilor daca incepi sa alaptezi copilul devreme, eviti alaptarile neregulate si cele scurte, care nu golesc sanii de lapte. Ai grija si sa alternezi mereu sanii atunci cand alaptezi.
6. Nu e un pacat sa prinzi o noapte intreaga de odihna, dar asta numai dupa ce bebelusul s-a obisnuit cu un program regulat de hranire, adica dupa prima luna. Poti folosi o pompa de san, care si stimuleaza lactatia si iti poti ruga partenerul sa te inlocuiasca o noapte, daca esti foarte obosita. Nu uita ca stresul afecteaza serios rezerva de lapte.
7. Nu te grabi cand alaptezi, desi aceasta poate dura destul. Vei observa cu timpul ca poate deveni si relaxant. In primele saptamani de alaptare, care sunt si cele mai solicitante, probabil ca nu-ti va veni sa crezi asa ceva. Insa aproape toate problemele legate de alaptare pot fi depasite cu rabdare, printr-o tehnica potrivita si cu sfaturile pe care ti le dau medicul sau consultantul in lactatie. Merita tot efortul pentru ca bebelusul tau sa aiba un start cat mai bun!
Leave a Comment