Sinechia uterina

Sinechia uterina

Sinechia uterina sau sindromul Asherman reprezinta prezenta unor aderente intrauterine, bride sau zone mai largi in care peretii cavitatii uterine sunt „lipiti” unul de celalalt.

Pot fi unice sau multiple si pot fi localizate la nivelul colului (sinechie cervicala), la nivelul istmului uterin (sinechie istmica), la nivelul corpului (sinechie corporeala) sau coarnelor uterine (sinechie cornuala). Cavitatea uterina poate fi partial sau in totalitate ocupata de prezenta acestor aderente.

Semne clinice – Simptome

Majoritatea sinechiilor uterine sunt asimptomatice si sunt descoperite accidental cu ocazia unei  histeroscopii diagnostice sau a unei histerosalpingografii efectuate pentru investigarea unei infertilitati.

In cazurile mai rare in care prezinta simptome acestea sunt:

– Amenoreea sau oligomenoreea – absenta menstruatiei sau menstruatii reduse cantitativ – ce apar dupa un chiuretaj sau aspiratie uterina. Aceste simptome pot fi insotite de dureri pelvine ciclice explicate prin dificultatea de eliminare a sangelului menstrual din uter datorita aderentelor.

– Infertilitate: – prezenta sinechiilor in cavitatea uterina impiedica ascensiunea spermatozoizilor si implantarea embrionului.

– Avorturi spontane repetate – datorita unei mucoase endometriale modificate care nu permite dezvoltarea embrionului.

– Patologie de placenta – in cazul in care sarcina evolueaza poate sa apara placenta praevia (localizata jos in apropierea colului) sau placenta accreta (placenta foarte aderenta).

Etiologie

Sinechiile uterine apar ca urmare a unui traumatism al mucoasei uterine ce afecteaza straturile bazale urmata de aparitia unei bride mucoase. Initial aceasta aderenta poate fi usor indepartata chiar in cadrul histeroscopiei diagnostice, cu timpul insa aceasta devine fibroasa uneori chiar musculara lipsind in aceasta zona tesutul normal endometrial.

Urmatoarele circumstante pot duce la aparitia sinechiei uterine:

 • Chiuretajul sau aspiratia unei sarcini oprite in evolutie sau pentru intreruperea voluntara a sarcinii, chiuretajul postpartum sau postabortum;
 • Retentia unei sarcini oprite in evolutie, retentie de placenta dupa nastere sau intrerupere de sarcina;
 • Histeroscopia operatorie pentru rezectia unui fibrom, polip, cura malformatiilor uterine, cale falsa in momentul dilatarii colului;
 • Miomectomie, conizatie;
 • Atrofia importanta a endometrului in menopauza;
 • Infectia uterine – endometrita, tuberculoza genital, infectia datorita unui sterilet;
 • Postradioterapie pelvina pentru cancer;

Anumiti factori favorizeaza aparitia sinechiei uterine ca urmare a unui traumatism al endometrului:

 • Uterul ramolit: in caz de sarcina avansata, retentie de fat mort sau in postpartum;
 • Aparitia unei infectii dupa un chiuretaj sau aspiratie uterine;
 • Prezenta unor traumatisme endometriale in oglinda ce favorizeaza aparitia unei “punti” fibroase intre aceste zone.

Diagnostic

Diagnosticul se pune in momentul in care acesta duce la modificari de ciclu menstrual sau in cadrul investigatiilor pentru infertilitate. Sinechia uterina nu este evidentiata de simplul examen ginecologic.

ecografie-300x255Ecografia – efectuata de prima intentie este nedureroasa si neinvaziva, poate ridica suspiciunea unei sinechii prin prezenta unei imagini ce sugereaza o brida uneori in asociere cu retentia de sange menstrual.

Histerosalpingografia – investigatie utilizata pentru verificare permeabilitatii tubare, releva prezenta unei sinechii prin evidentierea unor imagini intrauterine sub forma de brida sau a unei lacune la nivelul endometrului.

HisteroscopieHisteroscopia diagnostica – este examenul de referinta ce stabileste diagnosticul prin vizualizarea directa a sinechiei, permitand localizarea precisa, calitatea endometrului restant si permeabilitatea orificiilor tubare.

Preventie

Cel mai bun tratament este preventia, evitarea traumatismelor asupra endometrului. In cazul in care asupra uterului au loc interventii chirurgical cu risc de formare a sinechiilor se recomanda efectuarea unei histeroscopii de control la aproximativ 1 luna dupa interventia initiala.

Este necesara reevalularea histeroscopica a endometrului in caz:

 • Interventie pentru cura sinechiilor se apreciaza refacerea endometrului si aparitia recidivelor;
 • Control dupa miomectomie;
 • Control dupa rezectia fibroamelor submucosae sau polipilor uterini prin histeroscopie;
 • Control dupa un chiuretaj uterin dificil sau complicat de o retentie de resturi;

 Tratament

Tratmentul este chirurgical si consta in sectionarea sinechiilor in cadrul histeroscopiei operatorii.

In cazurile dificile interventia se desfasoara sub control ecografic pentru a  evita perforatia uterina.

4 Responses to Sinechia uterina

 1. dom’doctor,am dat nastere la un baietel perfect sanatos.insa ,din pacate,au ramas bucati din placenta si nu sa actionat la timp.Am depistat sinechia uterina datorita unui control mai amanuntit deoarece dupa 2 ani neam dorit un al doilea copil.Am facut reevaluarea histerocopica,dupa sectionarea sinechiilor in cadrul tratamentului chirurgical operator.Avem vreo sansa sa avem copii?Suntem profunzi dezamagiti de atirnarea medicilor de atunic si de neglijenta acestora.mai nu a ramas baietelul fara mama.astept sfatul dvs.

 2. Bună seara ma numesc Mihaela Cosereanu am fost operata de sinechie uterina se face un an in septembrie pe 5.am făcut un avort la 26 de ani si de atunci nu am mai rămas gravidă deloc. Acum imi doresc un copil cu soțul meu si nu rămân gravidă am făcut tratament, injecție in burta in partea de jos. Dar din păcate nimic eu am 42 acum.va mulțumesc frumos

 3. Am fost la Doctorul Hilmi dansul mia descoperit ce am. Dar din pacate am avut probleme cu programarea si am preferat sa renunț. Am fost la o alta doctora am renunțat pt ca vroia sa imi faca exat ce mia făcut Doctorul Hilmi. Bine acum este prea târziu. Am pierdut atatea ani. Asa se întâmplă când nu gasim persoana. Foarte greu. Sunt foarte trista ca nu am si eu un copil. Mama mia programat avortul. Am avut o situație dificila nu am avut nici un sprijin nimic. Aveam si rata la banca. Va mulțumesc frumos

Leave a Comment

Name*

Email* (never published)

Website

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

.