Tratamentul minim invaziv al fibromului uterin.

Tratamentul minim invaziv al fibromului uterin.

Fibroamele uterine sunt cele mai frecvente tumori pelvine fiind diagnosticate la aproximativ 20% din femeile cu varsta de peste 30 de ani, incidenta depasind 50 % la femeile de peste 50 de ani.

Tratamentul chirurgical al fibroamelor uterine consta fie in extirparea acestora si lasarea pe loc a uterului – miomectomie, fie in extirparea in totalitate a uterului – histerectomie, interventii ce pot fi efectuate clasic printr-o incizie de dimensiune mare la nivelul abdomenului sau prin tehnici minim invazive in care accesul intrabdominal se face prin incizii de maxim 1.5cm.

Stabilirea caii de abord si a tipului de interventie se face in functie de varsta, starea generala de sanatate, istoricului obstetrical, severitatea simptomelor, localizarea si dimensiunea fibroamelor.

In cazul pacientelor tinere la care se doreste prezervarea sau chiar restabilirea fertilitatii optiunea este miomectomia –  extirparea chirurgicala doar a fibroamelor cu pastrarea uterului.

lap-0032Excizia fibroamelor pe cale laparoscopica este indicata in cazul fibroamelor subseroase si intramiometriale si are avantajul unei internari de scurta durata, de cele mai multe ori doar o seara. Datorita inciziilor de mici dimensiuni recuperarea este rapida cu disconfort minim si cu cicatrici abia vizibile. Cavitatea abdominala nu vine in contact cu aerul riscul de infectie fiind mic, intestinele nu sunt manipulate extensiv ca intr-o interventie deschisa tranzitul intestinal reluandu-se rapid.

Excizia fibroamelor submucoase se face pe cale histeroscopica.

Avantajele miomectomiei laparoscopice

Spitalizare de scurta durata
Recuperare rapida
Durere postoperatorie de intensitate redusa
Reluarea rapida a tranzitului intestinal
Incidenta scazuta a complicatiilor tromb-embolice
Risc scazut de aderente postoperatorii

Interventia este contraindicata in cazul pacientelor cu afectiuni care nu permit distensia abdominala necesara acestui tip de interventie, numarul sau dimensiunea fibroamelor reprezinta o contraindicatie doar in legatura cu experienta medicului.

Interventia se desfasoara sub anestezie generala, se practica 3-4 incizii de 0.5-1 cm prin care se introduc in abdomen, laparoscopul (un telescop subtire conectat la o camera video) si instrumentele speciale de lucru.

Acest tip de interventie necesita o dexteritate si o coordonare superioara, in special pentru a efectua suturile la nivelul uterului pe cale laparoscopica si de aceea aceasta varianta de rezolvare a fibromului nu este oferita de toti ginecologii.


.