Prezentare generală
Vaginoza bacteriană este un tip de inflamație vaginală cauzată de creșterea excesivă a bacteriilor care se găsesc în mod natural în vagin, ceea ce perturbă echilibrul natural. Bacteriile cele mai frecvent implicate sunt cele denumite Gardnerella Vaginalis.
Femeile aflate în perioada de reproducere sunt cele mai susceptibile de a face vaginoză bacteriană, dar aceasta poate afecta femeile de orice vârstă. Motivele nu sunt pe deplin înțelese, dar anumite activități, cum ar fi sexul neprotejat sau spălăturile vaginale frecvente cresc riscul.
Simptome
Semnele și simptomele vaginozei pot include:
- Scurgeri vaginale apoase, gri, albe sau verzi
- Miros vaginal urât mirositor “de pește”
- Mâncărimi vaginale
- Arsuri în timpul urinării
Multe femei cu vaginoză bacteriană nu prezintă semne sau simptome.
Când trebuie să consultați un medic ?
Faceți o programare la medic dacă:
– Aveți scurgeri vaginale de aspect diferit, asociate cu un miros modificat sau febră.
– Ați mai avut infecții vaginale înainte, dar culoarea și consistența secrețiilor pare diferită de data aceasta.
– Aveți mai mulți parteneri sexuali sau un partener nou recent. Uneori, semnele și simptomele unei infecții cu transmitere sexuală sunt similare cu cele ale vaginozei bacteriene.
– Simptomele dumneavoastră persistă dupa ce vă autotratați pentru o infecție cu candida.
Cauze
Vaginoza bacteriană rezultă din creșterea excesivă a uneia dintre cele câteva bacterii care se găsesc în mod natural în vaginul dumneavoastră. De obicei, bacteriile “bune” (lactobacilii) sunt mai numeroase decât bacteriile “rele” (anaerobi). Dar dacă există prea multe bacterii anaerobe, acestea perturbă echilibrul natural al microorganismelor din vaginul dumneavoastră și provoacă vaginoza bacteriană.
Factori de risc
Factorii de risc pentru vaginoza bacteriană includ:
– Faptul de a avea mai mulți parteneri sexuali sau un nou partener sexual. Medicii nu înțeleg pe deplin legătura dintre activitatea sexuală și vaginoza bacteriană, dar afecțiunea apare mai des la femeile care au mai mulți parteneri sexuali sau un partener sexual nou. Vaginoza bacteriană apare, de asemenea, mai frecvent la femeile care fac sex cu femei.
– Dusul. Practica de clătire a vaginului cu apă sau cu un agent de curățare (dușuri vaginale) perturbă echilibrul natural al vaginului. Acest lucru poate duce la o creștere excesivă a bacteriilor anaerobe și poate provoca vaginoza bacteriană. Deoarece vaginul se autocurăță, spălăturile vaginale nu sunt necesare.
– Lipsa naturală a bacteriilor lactobacili. Dacă mediul vaginal natural nu produce suficiente bacterii lactobacilli bune, este mai probabil să dezvolți vaginoză bacteriană.
Complicații
În general, vaginoza bacteriană nu provoacă complicații. Uneori, a avea vaginoză bacteriană poate duce la:
– Naștere prematură. La femeile însărcinate, vaginoza bacteriană este legată de nașteri premature și de copii cu greutate mică la naștere.
– Infecții cu transmitere sexuală. Vaginoza bacteriană le face pe femei mai sensibile la infecțiile cu transmitere sexuală, cum ar fi HIV, virusul herpes simplex, chlamydia sau gonoreea. Dacă aveți HIV, vaginoza bacteriană crește șansele să transmiteți virusul partenerului dumneavoastră.
– Riscul de infecție după o intervenție chirurgicală ginecologică. Vaginoza poate crește riscul de a dezvolta o infecție post-chirurgicală după proceduri precum histerectomia sau dilatarea și chiuretajul (D&C).
– Boala inflamatorie pelvină (PID). Vaginoza bacteriană poate provoca uneori PID, o infecție a uterului și a trompelor uterine care poate crește riscul de infertilitate.
Prevenție
– Reduceți la minimum iritarea vaginală. Folosiți săpunuri blânde, nedeodorante și tampoane sau tampoane neparfumate.
– Nu faceți dușuri vaginale. Vaginul dvs. nu necesită o altă curățare decât o baie normală. Dușurile intravaginale frecvente perturbă echilibrul vaginal și pot crește riscul de infecție vaginală. Dușurile vaginale nu vor elimina o infecție vaginală.
– Evitați o infecție cu transmitere sexuală. Folosiți un prezervativ, limitați numărul de parteneri sexuali sau abțineți-vă de la relații sexuale pentru a minimiza riscul unei infecții cu transmitere sexuală.
Leave a Comment