Cand trebuie sa ne facem griji in privinta fertilitatii?

Cand trebuie sa ne facem griji in privinta fertilitatii?

  In momentul cand isi propun sa ramana insarcinate, iar lucrul acesta nu se intampla in urmatoarele luni, multe femei incep sa-si faca probleme: ”Oare am o problema de fertilitate?”, ”O fi din vina mea sau din cea a sotului?” Gandurile de genul acesta devin uneori foarte apasatoare, asa ca astazi vreau sa vorbim despre cand e cazul sa-ti faci griji in privinta fertilitatii si cand nu.

  Majoritatea cercetarilor arata ca nu trebuie sa te ingrijorezi daca nu ai reusit sa ramai insarcinata pe parcursul unui an. Dar asta este o perioada foarte lunga pentru cine se culca cu ideea aceasta si se trezeste tot cu ea. Daca ginecologul iti spune ca totul este in regula, intreaba-l totusi daca nu iti recomanda si anumite teste.  Iar daca totul este bine, nu-ti ramane decat sa mai incerci. Insa daca ai peste 35 de ani, cere sfatul unui specialist mai devreme, nu sta sa astepti. Asta pentru ca, de la aceasta varsta, fertilitatea intra in declin.

  Cand apare o suspiciune de infertilitate, femeile se gandesc, in cele mai multe cazuri, ca ele sunt de vina. In realitate, asa cum o dovedesc si statisticile, problemele sunt impartite in mod egal. Singura modalitate de a transa situatia ramane o vizita la ginecolog. Sunt insa niste semnale de alarma pe care le poti observa chiar inainte de a merge la specialist.

spermCauzele comune ale infertilitatii masculine

   In mai mult de 90% din cazurile de infertilitate masculina, exista o problema legata de calitatea sau cantitatea spermei – sau de amandoua. Poate fi vorba despre o cantitate mica de sperma, de o motilitate scazuta a acesteia (miscarea spermatozoizilor este lenta si nu in linie dreapta) sau de forma anormala a spermatozoizilor. Toate acestea pot avea cauze variate, dar cele mai frecvente sunt varsta (sperma isi pierde motilitatea dupa 40 de ani), probleme de imunitate sau o boala cu transmitere sexuala, care netratata poate afecta calitatea spermei.

InfertilitateCauzele comune ale infertilitatii feminine

  Cauzele infertilitatii feminine pot fi, din pacate, mult mai multe, iar printre acestea se numara:

  • Aceasta pentru ca, dupa 30 – 35 de ani, exista mult mai putine ovule in ovare si doar doua femei din cinci reusesc sa ramana insarcinate.
  • Afectiuni uterine, care pot impiedica nidatia – implantarea sarcinii. Acestea se pot rezolva uneori cu tratament medicamentos, dar alteori este nevoie de interventie chirurgicala.
  • Boala inflamatorie pelvina, care poate avea multiple cauze si trebuie tratata de specialist.
  • Ovare polichistice, problema cu care se confrunta 1 din 10 femei si care este una dintre cauzele frecvente ale infertilitatii.
  • Din pacate, aceasta boala afecteaza tot mai multe femei si este a doua cauza a infertilitatii. Cauzele acestei afectiuni inca nu sunt cunoscute – cu tot progresul stiintei – dar prin chirurgie laparoscopica se poate rezolva si aceasta problema.
  • Iregularitatea menstruatiei si prin urmare iregularitatea ovulatiei, care reprezinta un sfert din cauzele infertilitatii. Unele femei au rezolvat aceasta problema prin schimbarea stilului de viata, insa in multe cazuri e nevoie de tratament medicamentos.

  Tine cont ca acestea sunt doar cateva dintre situatiile cand poate aparea infertilitatea feminina. Aceasta poate avea de la cauze hormonale si anatomice, pana la cauze psihologice sau care tin de stilul de viata. Dar sa speram ca nu e cazul tau. Eu sper sa vii la cabinet si sa-ti dau o veste buna!

  Daca vrei sa ma intrebi ceva legat de posibile cauze ale infertilitatii, lasa un comentariu mai jos. Pana ne revedem, iti doresc multa sanatate!

One Response to Cand trebuie sa ne facem griji in privinta fertilitatii?

  1. Buna ziua! As vrea sa stiu daca ar fi o posibila cauza ca nu am ramas insarcinata (mentionez ca incerc de 6 luni – folosesc si teste de ovulatie) faptul ca am un istmocel (am avut o operatie cezariana) fara insa sa am sangerari sau durere pelvina. Mentionez ca am si uter retrovers.
    Multumesc!

Leave a Comment

Name*

Email* (never published)

Website

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

.